-Buna ziua, cat e pretul pe metru patrat?
-Buna ziua, CARE metru patrat?
…asa incep foarte multe din discutiile noastre cu potentialii clienti. Toti vor sa stie cat este pretul pe metru patrat de casa pentru a putea compara doua produse intre ele si a sti care oferta este mai buna din punct de vedere calitate-pret. Pentru a ne asigura ca oamenii compara ‘mere cu mere’ in procesul decizional la achizitia unei case, am dori sa informam cu privire la o serie de diferente care trebuie luate in considerare:
-localizarea. In lumea agentilor imobiliari exista o mantra – ‘location.location.location’. Ea descrie cat de importanta este localizarea unei proprietati; mai precis cand cumperi o casa care este intr-o zona proasta, o poti renova, chiar recompartimenta, dar nu o poti muta. Asadar localizarea in imobiliare este o componenta importanta a pretului, 2 case situate in acelasi cartier, dar pe strazi diferite, putand avea preturi semnificativ diferite din cauza accesului (spre exemplu o strada poate avea un acces bun, iar alta se poate bloca la ore de varf), a vecinatatilor (blocuri, zone industriale, etc.), etc.
Contemporan Residence este un cartier de case moderne situat la 5 minute de polul de birouri Floreasca-Barbu Vacarescu din capitala. Accesul se face direct din Drumul Bisericii, pe o strada lata, semaforizata.
-dezvoltatorul. Vorbim aici despre cine este dezvoltatorul, ce experienta are, cat de mult se implica, ce furnizori are, etc. La Contemporan Residence stim ca furnizorii nostri spun multe despre noi. Astfel incepand de la firma de arhitectura (NBC Arhitect) si continuand cu furnizorii de beton (Holcim), caramida (Wienerberger), fier (Miras), tamplarie (Salamander), ceramica (Grup Panaria), etc. nu facem rabat la calitate. Avem experienta in dezvoltare si consultanta imobiliara si suntem prezenti la santier pentru a monitoriza mersul si calitatea lucrarilor.
–tipul metrului patrat comunicat de dezvoltator. Este vorba despre suprafata construita a casei sau despre cea utila? Suprafata utila include sau nu casa scarii, suprafata construita include sau nu terasa exterioara?
De ce este important tipul suprafetei comunicate de dezvoltator? Pentru ca intre suprafata utila (interiorul utilizabil al casei) si cea construita a unei case (un perimetru exterior al casei) pot aparea diferente si de pana la 25-30% datorate grosimii peretilor sau altor factori. Astfel un potential comparator neinitiat in imobiliare poate sa creada ca un produs este cu pana la 30% mai ieftin, cand in realitate casele au aceeasi suprafata utila. Aceasta diferenta este importanta mai ales in cazul caselor nefinalizate, unde clientilor le sunt furnizate doar niste planuri si nu intra efectiv in casa ca sa isi poata face o idee exacta despre marimea casei.
Transparenta informatiei este foarte importanta pentru noi, astfel poti gasi pe site-ul nostru toate informatiile de care ai nevoie in procesul decizional.
-compartimentarea caselor. Toate casele au un living si 2, 3, 4 dormitoare. Ce e asa greu de diferentiat? In realitate, in experienta noastra, am intalnit multe cazuri inadmisibile – precum dormitoare sau bucatarii fara geamuri exterioare sau dormitoare mai mari decat zona de living sau atat de mici incat nu permiteau amenajarea.
Exista case care sunt prezentate cu suprafete foarte mari utile, insa o mare parte a suprafetei este reprezentata de holuri sau spatii nefunctionale. In plus, exista lucruri ‘nice to have’ intr-o casa (o camara, o camera a centralei separata de bucatarie, dressinguri sau spatii de depozitare, bai cu geam exterior, etc.) care sporesc calitatea spatiului de locuit si in final calitatea vietii.
Un alt aspect care merita mentionat este mansarda. Un cumparator trebuie sa tina cont de faptul ca un spatiu pe parter sau etaj este mult mai valoros decat o mansarda. Astfel o vila cu dormitor la parter poate permite accesul unui batran, accesul separat al unei bone sau al unui musafir, etc., in timp ce o mansarda il poate restrictiona sau il permite cu costul scaderii intimitatii celorlalti locuitori ai casei. Altfel spus, intre doua case cu aceeasi suprafata utila dar una dispusa pe parter si etaj (P+1E) si alta pe parter, etaj si mansarda (P+1E+M), cea P+1E este superioara.
La Contemporan Residence am imbinat experienta noastra in consultanta si dezvoltare imobiliara cu experienta unui arhitect premiat pentru a realiza niste case eficiente, care se pot chiar personaliza in functie de cerintele clientilor.
-sistemul constructiv al caselor, respectiv materialele din care este realizata casa. Este obligatoriu de vazut daca intreaga casa este facuta din caramida sau doar parterul, in timp ce etajul si/sau mansarda din OSB (o serie de dezvoltatori aleg a doua varianta din ratiuni de pret). Compartimentarile interioare sunt si ele foarte importante. O casa cu compartimentari interioare (intre camere) realizate din caramida se poate dovedi net superioara din punct de vedere zgomot fata de una in care compartimentarile au fost realizate din gips carton (rigips).
O alta gaselnita a dezvoltatorilor in perioada post-criza imobiliara a fost sa realizeze case insiruite in dorinta de a se adapta cerintelor pietei. O parte din aceste case insa nu au pereti si fundatii proprii, ci impart o singura fundatie, ceea ce poate avea implicatii la nivel de zgomot, dar si la metoda legala in care se imparte terenul (proprietarul detinand in final o cota indiviza din intreg terenul cartierului si nu terenul de sub casa properietate personala). Astfel niste case insiruite care au fundatii si pereti proprii este normal sa aiba un pret pe metru patrat mai mare decat casele care impart aceeasi fundatie cu casele vecine.
La Contemporan Residence atat structura cat si compartimentarile interioare sunt integral din caramida, iar fundatiile si structurile sunt individuale. Inaltimea libera la Contemporan Residence este de pana la 2,90 m, atat la parter, cat si la etaj.
–finisaje si instalatii. Incalzire in pardoseala sau cu calorifere, parchet laminat sau stratificat, gresie portelanata sau nu? Acestea sunt cateva intrebari pe care clientii deja si le-au insusit. La fiecare in parte exista insa diferente in functie de calitate. Spre exemplu la Contemporan Residence se foloseste un parchet stratificat de 14 mm grosime, ‘one-strip’, cu un grad de uzura de 6mm, ce permite cateva raschetari ulterioare. Astfel viata parchetului se prelungeste semnificativ, insa si costul de achizitie al acestui parchet este mai mare decat al unuia cu grad de uzura de 2-3mm. In plus, in proiectul nostru gresia si faianta sunt clasa I, adica cele mai bune produse ale unor firme internationale de top.
In ceea ce priveste incalzirea, la Contemporan Residence vom folosi o centrala in condensatie tip Vaillant, cu incalzire in pardoseala pe parter, in timp ce etajele vor fi incalzite cu calorifere.
-alte facilitati ale complexului. In cadrul Contemporan Residence se va amenaja un loc de joaca pentru copii ce va putea fi folosit exclusiv de copiii din complex. In plus, se va construi o cabina administrativa, asociatia de proprietari putand angaja un administrator pentru a ii ajuta in treburile operationale. Acestea sunt exemple de facilitati aditionale in cadrul unui proiect, pretul pe metru patrat fiind mai mare daca acestea exista.
-curtea. Daca in cazul apartamentelor diferentierile de mai sus sunt suficiente, in cazul caselor intervine un aspect hotarator, respectiv curtea. Aici trebuie aflat cat de mare este curtea libera, adica cat spatiu vor avea efectiv de joaca copii in curte, excluzand astfel amprenta casei, drumul de acces in cota indiviza si alte suprafete. Ca exemplu, daca un dezvoltator prezinta o casa in proiectul sau cu 300 mp curte, dar 100 mp este amprenta casei si alti 100 mp sunt drumuri de acces, curtea libera este de 100 mp. Aceasta casa va fi net inferioara uneia care prezinta curtea la 160 mp de curte libera (suprafata medie a curtilor la Contemporan Residence).
Incheiem aici, cu speranta ca datele de mai sus va vor ajuta sa faceti alegeri informate.
Daca doriti sa cititi si alte articole ale noastre, gasiti mai multe aici.
Daca doriti mai multe informatii despre Contemporan Residence, ne puteti contacta la 0724.825.868 sau la alina@contemporan-residence.ro.
Puteti, de asemenea, programa o vizita la santier accesand platforma noastra de programari aici.